Deviza Számla Árfolyam

Mai Deviza Árfolyamok

Hivatalos, Aktuális, MNB szerinti, 2024-05-24

Euró - EUR

Euróban történő számlázáshoz az alábbi árfolyam használható a számlákon:

385,56

$

USA Dollár - USD

Dollárban történő számlázáshoz az alábbi árfolyam használható a számlákon:

356,18

£

Angol Font - GBP

Fontban történő számlázáshoz az alábbi árfolyam használható a számlákon:

452,53

Deviza Számla Kiállítási Szabályok

Árfolyam Forrása

A számlán alkalmazott árfolyam meghatározásakor figyelembe kell venni a számviteli törvényt, az áfa törvényt és a cég szabályzatait, ezért érdemes könyvelővel egyeztetni, hogy adott ügylet esetében milyen árfolyam kerüljön a számlákra. A jogszabályok szerint lehetőség van a választott bank által jegyzett középárfolyam (deviza vételi és deviza eladási árfolyamok átlaga) használatára, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyam használatára, egyes esetekben pedig használható a pénzintézet deviza eladási árfolyama, vagy az Európai Központi Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyam.

A leginkább elterjedt mód az MNB árfolyamának használata, ezt a NAV-nál előzetesen be kell jelenteni.

Árfolyam Napja

Általában az ügylet teljesítés napján érvényes árfolyamot kell használni a számlán, azonban speciális esetekben (előlegszámla, időszakos elszámolás, fordított adózás) eltérő szabályok alkalmazása lehet szükséges.

Az MNB minden munkanap 11 óra körül teszi közzé a legfrissebb árfolyamokat. Ezen árfolyamok addig maradnak érvényben, amíg újabb árfolyam nem kerül közzétételre. Ennek alapján munkanapokon 11:00 előtt és munkaszüneti napokon egész nap kiállított számlák esetén az előző munkanapon közzétett árfolyamot kell alkalmazni, munkanapokon 11:00 után pedig az MNB által aznapra közzétett árfolyamot. A NAV állásfoglalása szerint - mivel a számla kötelező tartalmi eleme között nem szerepel időpont, csak dátum - egy munkanapon kiállított számla esetén kétféle árfolyamot is lehet alkalmazni: az MNB által 11:00 körül aznapra közzétett árfolyamot, valamint az előző napon közzétett árfolyamot is.

Deviza Számla Tartalmi Követelmény

Fontos kötelező tartalmi eleme a számlának az áfatartalom forintban történő szerepeltetése. Ez akkor is igaz, ha deviza pénznemű számláról van. Az áfa tartalom feltüntethető a számla deviza pénznemében is, viszont mindig kötelező forintban is odaírni.

Árfolyam: A számlákon nem kötelező feltüntetni, azonban mivel a NAV felé történő adatszolgáltatásnak kötelező eleme, így célszerű a bizonylatokon is szerepeltetni, hiszen a könyvelő és a vevő számára is praktikus lehet.

Számla nyelve: A számlák lehetnek magyar vagy külföldi nyelvűek, illetve lehetnek többnyelvűek is. Az adóhivatal és a könyvelő munkájának elősegítése érdekében azonban célszerű lehet a külföldi vevő részére kiállított számlákat kétnyelvű szövegezéssel ellátni.

Adószám: EU-s adóalany esetén értelemszerűen nem a magyar adószámot, hanem a közösségi adószámot kell feltüntetni a számlát.

Utalási információk: Ha banki átutalással történik a számla kiegyenlítése, akkor célszerű feltüntetni a bankhoz tartozó BIC/SWIFT kódot és a bankszámlaszám IBAN formátumú kódját is.

Deviza Számla Áfakulcsa

Külföldi értékesítés során ügyelni kell arra, hogy megfelelő áfakulccsal történjen az ügylet számlázása. Az alkalmazott áfakulcsot befolyásolja az ügyletben résztvevő felek országa, a kibocsátó adóügyi státusza, a vevő adóügyi státusza, az ügylet jellege és típusa. Figyelni kell arra is, hogy nulla százalékos áfakulcsból számos különböző fajta létezik, melyeknek fontos adózási jelentőségük van. Külföldi áfakulcsokról bővebben.

Kerekítés

Deviza számlák esetében a számlák végösszege legfeljebb 2 tizedesjegy pontossággal adható meg az adóhatósági adatszolgáltatás során, ezért célszerű a számlán is két tizedesjegy pontossággal szerepeltetni a végösszeget, de természetesen kerekítésre is van lehetőség. A tételek egységárai akár 6 tizedesjegy pontossággal is meghatározhatóak, de a legtöbb esetben a 2 vagy 4 tizedesjegy elegendő.

Kapcsolódó Információk

Egyéb deviza pénznemek hivatalos árfolyamai:
AUD BGN BRL CAD CHF CNY CZK DKK EUR GBP HKD HRK IDR ILS INR ISK JPY KRW MXN MYR NOK NZD PHP PLN RON RSD RUB SEK SGD THB TRY UAH USD ZAR

Devizás számláit ellenőrizné?

Bejövő és kimenő számláinak lekérdezése egy pillanat alatt. Minden számlázó programmal kompatibilis!