új-zélandi dollár Számla Árfolyam (NZD)

Dátum Árfolyam
2024-07-12 220,52
2024-07-11 221,26
2024-07-10 220,77
2024-07-09 223,89
2024-07-08 222,84
1 NZD = 220,52 HUF

új-zélandi dollár pénznemben történő számlázáshoz használható hivatalos, MNB szerinti árfolyam

Információ

A pénznem ISO kódja: NZD
A pénznem szimbóluma: $
A pénznem megnevezése: új-zélandi dollár

új-zélandi dollár Számla Kiállítási Szabályok

Árfolyam Forrása

A számlán alkalmazott árfolyam meghatározásakor figyelembe kell venni a számviteli törvényt, az áfa törvényt és a cég szabályzatait, ezért érdemes könyvelővel egyeztetni, hogy adott ügylet esetében milyen árfolyam kerüljön a számlákra. A jogszabályok szerint lehetőség van a választott bank által jegyzett középárfolyam (NZD vételi és NZD eladási árfolyamok átlaga) használatára, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos NZD árfolyam használatára, egyes esetekben pedig használható a pénzintézet NZD eladási árfolyama, vagy az Európai Központi Bank által közzétett hivatalos NZD árfolyam.

A leginkább elterjedt mód az MNB árfolyamának használata, ezt a NAV-nál előzetesen be kell jelenteni.

Árfolyam Napja

Általában az ügylet teljesítés napján érvényes árfolyamot kell használni a számlán, azonban speciális esetekben (előlegszámla, időszakos elszámolás, fordított adózás) eltérő szabályok alkalmazása lehet szükséges.

Az MNB minden munkanap 11 óra körül teszi közzé a legfrissebb árfolyamokat. Ezen árfolyamok addig maradnak érvényben, amíg újabb árfolyam nem kerül közzétételre. Ennek alapján munkanapokon 11:00 előtt és munkaszüneti napokon egész nap kiállított számlák esetén az előző munkanapon közzétett árfolyamot kell alkalmazni, munkanapokon 11:00 után pedig az MNB által aznapra közzétett árfolyamot. A NAV állásfoglalása szerint - mivel a számla kötelező tartalmi eleme között nem szerepel időpont, csak dátum - egy munkanapon kiállított számla esetén kétféle árfolyamot is lehet alkalmazni: az MNB által 11:00 körül aznapra közzétett árfolyamot, valamint az előző napon közzétett árfolyamot is.

További pénznemek és információk

Tekintse meg az általános tájékoztató oldalunkat a deviza számlák kiállításáról.
Olvasson bővebben az külföldi országokba történő számlázás áfakulcsairól.

Devizás számláit ellenőrizné?

Bejövő és kimenő számláinak lekérdezése egy pillanat alatt. Minden számlázó programmal kompatibilis!